14 Mayıs seçimleri milletvekilliği bazında tamamlandı ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50’yi geçen aday olmadığı için yasa gereği seçimler, ikinci tura kaldı.  Seçimlerin ardından konut fiyatlarına zam gelip gelmeyeceği de merak konusu olurken, yeni konut alacakların veya almayı düşünenlerin gözü ve kulağı gelecek olan indirim haberlerine çevrildi. 

Uşak'ta araç kiralama bedeli yüzde 100 arttı Uşak'ta araç kiralama bedeli yüzde 100 arttı

Fakat dünya genelindeki ekonomik gelişmeler ve Türkiye’deki artan döviz kuru nedeniyle, maliyetler giderek yükseldi.
Konut maliyet endeksiyle ilgili gelen son rakamlar bu konuda ilerleyen günlerdeki gelişmelere dair bir perspektif ortaya koyabiliyor.
Çünkü Türkiye’de konut fiyat endeksi Mart’ta bir önceki aya göre yüzde5,4 ve bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 132,8 oranında artış gösterdi. 
Yine aynı dönemde konut fiyatlarında yıllık reel artış da yüzde 55,4 oranına çıktı. 
Yıllık bazda konut fiyatlarının en çok arttığı bölge yüzde 161,1 ile Zonguldak, Karabük, Bartın illeri, en yavaş arttığı bölge ise yüzde 94,2 ile Kilis, Adıyaman, Gaziantep illeri oldu. 
Deprem felaketinden büyük oranda etkilenen iller veri eksikliği nedeniyle endeks hesaplamasına dahil edilmedi.
KONUT FİYATLARI İLERLEYEN GÜNLERDE YÜKSELEBİLİR!
Söz konusu rakamlar incelendiğinde, konut fiyatlarının da enflasyonla birlikte artacağı öngörülüyor. Konut fiyatlarındaki yükselişin önlenmesinin tek yolu maliyetlerin aylık yüzde 5 oranında değil yıllık yüzde 5 oranında yükselmesi. Konut maliyetlerindeki yükseliş inşaat şirketlerini de olumsuz etkiliyor. Artan maliyetler nedeniyle konut üretimi azalırken, satışlar da beklenen ilgi eskisi gibi olmuyor. 
UŞAK’TA KONUT SATIŞLARI NE DURUMDA?
Uşak’ta da konut maliyet endeksi diğer iller gibi artış gösterdi. TÜİK’in son rakamlarına göre Nisan’da 426 konut satılırken, fiyatların da ciddi anlamda artış gösterdiği gözlendi. 2023 yılının şimdiye kadar olan döneminde (ölçümlenenler) bin 615 konut satışı gerçekleşti. 2016 yılından günümüze kadar 44 binden fazla konut Uşak’ta satılırken, ikinci el konutlara olan ilgi de artan maliyetlere paralel oranda yükseliş gösterdi. 
 

Editör: TE Bilişim