AK Parti Uşak Milletvekili aday adaylığı için Ticaret Borsası Başkanlığı’ndan istifa eden Ömer Özden, Uşak Ticaret Borsası Meclisi üyeleri tarafından istifa ettiği görevine tekrar seçildi. Normal şartlarda aday adaylığı için istifa zorunluluğu olmayan Ömer Özden’in göreve tekrar seçilmesinde her hangi bir yasal engel durumu yok.

14 Mayıs’ta yapılacak olan milletvekilliği seçimi nedeniyle, AK Parti’den Uşak Milletvekili aday adayı olan iş insanı Ömer Özden, Uşak Ticaret Borsası Meclis Başkanlığı’ndan istifa ederek, başvurusunu bu işlemin ardından yaptı. Normal şartlarda yasa gereği istifa etmesine gerek olmadığı belirtilen Ömer Özden, milletvekili aday listesinde yer almadı ve şirketini Uşak Ticaret Borsası Meclisi’nde temsil ettiği için meclis üyeliği devam etti. Uşak Ticaret Borsası’ndan yeniden Meclis Başkanlığı seçimi yapıldığı ve kısa bir süre önce istifa eden Ömer Özden, meclis üyeleri tarafından tekrar Meclis Başkanı seçildi.

Uşak'a yakın olan Gediz Ilıca ve Simav Eynal'da termal fiyatları ne kadar? Uşak'a yakın olan Gediz Ilıca ve Simav Eynal'da termal fiyatları ne kadar?

                ÖMER ÖZDEN: LAF SÖZ OLMASIN DİYE İSTİFA ETTİM, İSTİFA ETMEME GEREK YOKTU

Konuyla ilgili telefon üzerinden görüştüğümüz Ömer Özden, göreve tekrar dönüşünün yasal olup olmadığına dair sorumuza yanıt verdi. Normal şartlarda istifa etmesine gerek olmadığını belirten Ömer Özden, “Kanun gereği benim Uşak Ticaret Borsası Meclis Başkanlığından istifa etmeme gerek yoktu. Fakat ben buradaki görevimden istifa ettim ve meclis üyeliğim devam etti. Çünkü mecliste şirketim adına ben temsilciyim ve normal meclis üyeliğine devam ediyorum. Benim istifa etme sebebi laf söz olmasın diyeydi ve hatta aday adaylığımda bana istifa etmeme gerek olmadığı da ifade edildi. Aday adaylığı süreci bitti ve meclisteki arkadaşlarımız yeniden başkan seçimine gittiler ve bu göreve tekrar seçildik. Bunda her hangi bir yasa dışı durum söz konusu değildir” dedi.

KANUNEN DE ÖMER ÖZDEN’İN İSTİFA ZORUNLULUĞU YOK

Normal şartlarda istifa etmesi zorunlu olmayan Ömer Özden’in göreve tekrar seçilmesi, kentte “Göreve geri dönüş” şeklinde algılara yol açtı. Ömer Özden’in bu şekilde göreve dönüş yapıp yapmayacağı ile ilgili Yüksek Seçim Kurulu’nun aldığı 262 nolu kararda yer alıyor. Karara göre, istifa etmesi zorunlu olan kamu çalışanları, “Hakimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, Kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, belediye başkanları, subaylar ile astsubaylar, siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri, belediye meclisi üyeleri ve il genel meclisi üyeleri” olarak tanımlanıyor.

Aynı kararda “Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar istifa etmek zorundadır” ifadesi yer de alıyor. Bu ifadeye göre yönetim ve denetim kurulu gibi icracı makamlarda bulunanlarda istifa zorunluluğu var.

Konuyla ilgili görüştüğümüz ve bir diğer AK Partili Uşak Milletvekili aday adayı Basri Yıldırım da, Ömer Özden’in göreve dönüşünde her hangi bir yasal sorunun olmadığını belirtti. Yıldırım, “İcracı makamla meclis üyeliği aynı değil. Benim de halen Uşak Ticaret Odası Meclis Üyeliğim devam ediyor ve burada şirket adına temsilcilik olduğu için istifa etmeye gerek yok” bilgisini verdi.

Editör: TE Bilişim