Partilerin milletvekili aday adayı listeleri yavaş yavaş belli olmaya başlıyor. Buna göre Uşak’ın da aralarında bulunduğu 81 ilde, adayları ilk belirleyen siyasi parti, Cumhur İttifakı’ndaki 5 parti arasında 2’inci büyük parti olan MHP oldu. MHP’nin Uşak’taki adayları sırasıyla; daha önce İl Başkanlığı’ndan istifa eden Ayhan Kınden, 2015’teki seçimlerde aday gösterilen Oğuz Çakmak ve Muzaffer Sait Dönmez oldu. MHP’nin adaylarının belli olmasının ardından gözler diğer siyasi partilere çevrildi ve  9 Nisan 2023 Pazar günü, saat 17:00’da gelecek haberler beklenmeye başlandı. Kentteki siyasi partilerde sıralamaya girecek olası isimler üzerine kulislerde de bir hareketlilik başladı. Bu göre AK Parti, İYİ Parti ve CHP gibi iddialı siyasi partilerin adaylarının kimler olacağına dair de kulislerde şu isimler konuşuluyor:

AK PARTİ’DE SÜRPRİZ BİR İSİM VAR!

Uşak AK Parti, seçimlerden önce milletvekili aday adaylığı için en yoğun başvuru alan siyasi parti oldu. Buna göre; Aylin Alaaş, Süleyman Öztürk, Hüseyin Tanış, Alim Tunç, Saim Erdem, Murat Aydoğ, Hüseyin Ufuk Uğur, Hüseyin Zorbozan, Hilal Sabancı, Ahmet Mıllık, Mehmet Cevizci, Altan Tufan, Mehmet Karaçallık, Ali Sarıca, Melisa Ceylan, Tahir Emre Can, Ömer Özden, Yücel Karakuş, Mehmet Ali Aymaz, Mahmut Yeşiltaş, İsmail Güneş, Sezer Ateş, Nurullah Cahan, Halil Emre Yeşilçiçek, Basri Yıldırım, Oğuz Demirkol, Servet Kuş ve Nimet Nur Emet aday adaylığı için başvuru yaptı.
Uşak AK Parti’de yapılan temayülde daha önce il başkanlığı yapan Basri Yıldırım, bir önceki dönem belediye Başkanı Nurullah Cahan, belediye meclis üyeliğinden istifa eden Altan Tufan, Tahir Emre Can ve Ömer Özden’in isimleri kulislerde şansı olan aday adayları olarak konuşuluyor.
Basri Yıldırım’ın teşkilatlarda karşılık bulması, şu andaki ilçe teşkilatlarında görev yapan isimlerin büyük bölümüyle, partideki aldığı görevler itibariyle diyalog kurması, temayülde ilk sıralarda çıkmasını sağladı. Basri Yıldırım’ı ayrıca kentteki köy muhtarlarının da istediği ifade ediliyor.
Fakat sürpriz beklentileri de kulislerde hakim durumda. AK Parti’de şansı olan bir diğer ismin de Mehmet Cevizci olduğuna dair duyumlar var. Mehmet Cevizci, 2014 yerel seçimlerde Banaz Belediye Başkan adaylığı için de düşünülmüştü. Cevizci’nin Banaz Belediye Başkan adaylığı için uygun görülmesi o dönemde yapılan anketlerle belirlenmişti. Fakat Zafer Arpacı’nın da seçimi kazanma ihtimali yüksek görüldüğü için o dönemin il yöneticileri ve genel merkez tercihini Zafer Arpacı’dan yana kullanmıştı. Mehmet Cevizci, daha sonra Uşak İl Sosyal Yardımlaşma Müdürlüğü görevine getirildi ve burada da Banaz’da olduğu gibi yapılan tüm çalışmalara dahil oldu. Covid-19 pandemi döneminde de yoğun çalıştı ve kamuoyunda hatırı sayılır bir yer edindi. Banaz ve Uşak’taki yaptığı çalışmalar, Mehmet Cevizci’nin adaylar arasına girmesi için şansını artırabilir.
AK Parti Uşak İl Teşkilatı’nda genç isimlerden Altan Tufan da mütevazi duruşu ve enerjisiyle aday gösterilebilir.
Eski milletvekilleri Alim Tunç ve İsmail Güneş’in genel merkezde ağırlıkları hala bulunuyor, fakat AK Parti tabanı her 2 ismi de bu dönemde aday olarak görmek istemiyor.

İYİ PARTİ’DE DALYAN ÖZDEMİR VE MUHAMMET GÜR

Uşak İYİ Parti’de şanslı olarak görülen aday adaylarının başında bir önceki dönem Uşak Belediye Başkan adayı olan ve seçimi bin oy gibi bir farkla kaybeden Muhammet Gür geliyor. Gür’ün yanı sıra Dr. Dalyan Özdemir ve Tolga Pirinçci de maddi güçleri olması nedeniyle aday olarak düşünülüyor. İYİ Parti’de M. Onur Başaltın da gençliği ve işadamı kimliği ile aday gösterilme ihtimali olanlar arasında.

Mehmet Çakın ve ekibi güven oyu aldı! Mehmet Çakın ve ekibi güven oyu aldı!
UŞAK CHP’DE ALİ KARAOBA VE İSMET AKIN

Uşak CHP’de aday sıralamasına girecek isimlerin başında Ali Karaoba ve İsmet Akın bulunuyor. Her 2 isim daha önceki seçimde 1’den 2’ye ve 2’den 3’üncü sıralara taşınmışlar ve normalde 3’üncü sırada bulunan Özkan Yalım, kendisini tekrar birinci sıraya yazdırtmıştı. Yalım’ın birinci sıraya yazılmasında Özgür Özel ve ekibinin etkili olduğuna dair yaygın bir kanı bulunuyor. CHP’de Sevinç Soyer Yazgan da sıralamaya bu dönemde girecekler arasında görülüyor. Özkan Yalım, ‘Ben Uşaklıyım’ ifadesini önceki gün katıldığı bir TV programında yoğun bir şekilde kullandı. Fakat bu seçimde Özkan Yalım’ın aday gösterilmesi, Uşak CHP teşkilatları tarafından istenmiyor. Pazar günü adayların açıklanmasıyla, önümüzdeki hafta yeni bir süreç başlayacak.
KULİS: ALİ ARASLI 

Editör: TE Bilişim